Cara Menyembunyikan Widget Blogger Khas Di Paparan Mudah Alih

Cara Menyembunyikan Widget Blog Khas Di Paparan Mudah Alih

Hello semua! OK, hari ini saya mau kongsikan kepada anda tentang bagaimana cara kita menyembunyikan, menghilangkan, atau kasi tapuk dia element CSS atau widget blog kita khusus di paparan mudah alih. Maksud saya disini kalau bahasa pasar ialah 😂, bagaimana cara kita kasi sembunyi widget blog kita supaya kalau kita tingu website kita menggunakan smartphone, widget yang kita mahu kasi sembunyi itu teda akan nampak di telefon. Kalau menggunakan laptop / tablet, widget yang kita kasi sembunyi itu baru dapat nampak.

Cara Menyembunyikan Element atau Widget Blog Tertentu Di Tampilan Mobile:

Jadi, caranya adalah. Pertama cari widget Id yang anda ingin sembunyikan. Bagaimana cara mencari widget ID? pergi ke layout ➝ klik edit gadget yang anda ingin sembunyikan ➝ scroll url dan dapatkan widget id Gadget yang anda ingin sembunyikan.

Cara Menyembunyikan Widget Blog Khas Di Paparan Mudah Alih

Selepas itu cari widget id di Edit HTML dan copy code dibawah ini.
<b:if cond='data:blog.isMobileRequest == "false"'>

Dan paste selepas kode <b:includable id='main'> .

Seterusnya, copy lagi kode ini dan letakkan sebelum code </b:includable>.
</b:if>

Lihat gambar dibawah ini jika belum faham:
Cara Menyembunyikan Widget Blog Khas Di Paparan Mudah Alih

Untuk lebih terperinci lagi, saya sudah pun buat tutorial di youtube saya tentang cara pemasangan koding untuk menyembunyikan element / widget blog khusus kepada paparan telefon sahaja untuk platform Blogger.

##youtube

Begitulah serba sedikit perkongsian tentang Cara Menyembunyikan Widget Blog Khas Di Paparan Mudah Alih. Jika anda mempunyai sebarang persoalan, penambahan dan lain-lain. Sila komen dibawah sini. Sekian dan papaii!

0 Ulasan

Catat Ulasan

Post a Comment (0)

Terbaru Lebih lama