Begini Cara Daftar Sitemap Di Google Webmaster

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca-pembaca yang saya kasihi sekalian. OK! hari ini, saya akan kongsikan kepada anda tentang Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca-pembaca yang saya kasihi sekalian. OK! hari ini, saya akan kongsikan kepada anda tentang Bagaimana cara daftar sitemap di google Webmaster tool.

Untuk Apa Itu Google Webmaster?

Ok, sebagai pengenalan ringkas. Google Webmaster ini berfungsi sebagai menerima dan meneribitkan ke Google carian. Jadi, jika website anda belum belum ditemui di google search? maka, anda harus daftar website anda ke google webmaster dengan cara daftar melalui sitemap. Berikut adalah langkah-langkah cara daftar sitemap di Google Webmaster.

Cara Daftar Sitemap Di Google Webmaster:

Ok, langkah pertama. Pergi ke Google search dan cari Google webmaster Tool. Selepas itu, klik laman web rasmi google.com/webmasters.

Begini Cara Daftar Sitemap Di Google Webmaster

Selepas itu, sign in akaun google account anda.


Jika anda sudah membeli domain, sila pilih pilihan domain atau jika masih blogspot. Pilih URL prefix. Masukkan url blog anda dan klik continue.

Seterusnya, klik GO TO PROPERTY.

Begini Cara Daftar Sitemap Di Google Webmaster

Selepas itu, pergi ke SettingsHTML tag ➞ copy code tersebut dan letakkan di atas sebelum kode </head>.

Begini Cara Daftar Sitemap Di Google Webmaster

Seterusnya, klik VERIFY dan selesai!


Selepas anda daftar sitemap anda ke Google Webmaster. Tunggu dalam beberapa hari atau minggu dan kembali semua untuk semak sama ada blog anda telah pun diindex oleh Google ataupun tidak. Biasanya proses ini mengambil masa lebih kurang 3-5 hari, bergantung kepada keadaan. Jika proses telahpun diindex, maka paparan utama google webmaster anda akan jadi begini:

Begiini pula cara daftar sitemap di google search consule

Demikian Cara Daftar Sitemap Di Google Webmaster, jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, penambahan, hal-hal lain dan sebagainya. Jangan malu dan jangan segan untuk tinggalkan ulasan anda pada ruangan komen dibawah sini. Sekian dan terima kasih!

0 Ulasan

Catat Ulasan

Post a Comment (0)

Terbaru Lebih lama